Mats
2023

En liten historia om mats

Mats Löfström, f. 1983, är född och uppvuxen i Eckerö men har också rötter i Geta. En stor del av Mats uppväxt kom att domineras av ishockey i Mariehamns IFK.

Då IFK förlorade en match mot Uppsala med siffrorna 37-2 insåg han emellertid att framtidsdrömmarna om en ishockeykarriär i NHL var rätt avlägsna. I stället kom samhällsintresset att ta över.

I högstadiet i KHS kom politiken in i bilden efter att han i klassen blivit inröstad som delegat i Ålands ungdomsparlament.

I Ålands Lyceum fortsatte samhällsengagemanget. Mats blev bland annat aktiv i Nordiska centerungdomens förbund och Ungdomens nordiska råd där han blev god vän med Annie Lööf och Fredrick Federley från Sverige, Antti Kaikkonen och Carl Haglund från Finland samt många andra ungdomspolitiker från olika partier i Norden som så småningom skulle komma att väljas till deras länders riksdagar eller till Europaparlamentet. Då han gick i trean i Lusse ringde Lantrådet Roger Nordlund, dåvarande ordförande för Åländsk Center och undrade om Mats kunde vikariera som partisekreterare för Centern vid sidan av studierna, något han kom att göra

Det var inte bara politik som gällde, utan också musik och vänner. Ofta på helgerna kunde man se Mats på konserter på Pub Bastun eller bläddrandes i skivhyllorna på Skivbörsen i dåvarande ÅCA-huset i Mariehamn. På somrarna jobbade han med att packa bröd på Hembagarn, men var också med och ordnade resor ner till Roskildefestivalen med festivalbuss från Åland. På helgerna extraknäckte han som skivförsäljare på skivbutiken Metro Records i källaren på Magazin.

Efter att ha tagit studenten från Ålands Lyceum flyttade Mats till Helsingfors för att börja arbeta som generalsekreterare för Finlands svenska skolungdomsförbund, en organisation han kom i kontakt med då han var ordförande för Ålands Lyceums studeranderåd.

Mats började sedan studera statsvetenskap vid social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet samt marknadsföring vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors. På somrarna jobbade han bland annat ombord på M/S Birka Princess som "nisse" samt i taxfreen på M/S Eckerö.

Genom studie- och föreningslivet kom Mats i kontakt med Svensk Ungdom, Svenska folkpartiets ungdomsorganisation där han år 2005 efterträdde Carl Haglund som en av organisationens yngsta förbundssekreterare någonsin.

Under de fyra åren som förbundssekreterare blev riksdagen och ministeriebyggnaderna i Helsingfors bekanta. Mats knöt även ett stort nätverk till centrala samhällspersoner och samhällspåverkare i landet.

År 2011 började Mats arbeta som Europaparlamentariker Carl Haglunds specialmedarbetare och flyttade till Bryssel. Då Carl blev utnämnd till försvarsminister fortsatte han som specialmedarbetare åt Nils Torvalds. I Europaparlamentet jobbade Mats i synnerhet med frågor som berörde Åland, sjöfart, ekonomi, miljö och fiskeri.

Sedan 2015 är Mats Ålands riksdagsledamot. I riksdagen har han snabbt fått stort ansvar och blev efter ett drygt år vald till svenska riksdagsgruppens vice ordförande.

Han är medlem av grundlagsutskottet, som är viktigt för åländska frågor, kommunikationsutskottet, som är centralt för sjöfartsfrågor, samt stora utskottet, som hanterar riksdagens EU-frågor. Han är i riksdagen känd som Mr Åland, då han nästan dygnet runt bevakar de åländska frågorna också i de utskott han inte är medlem i. Han har haft många riksdagsledamöter på besök till Åland och har varit mån om att upprätthålla kontakterna till samtliga partier och politiker som vill jobba för landets bästa och med att stärka Åland.

I kommunikationsutskottet har Mats fått stort ansvar i sjöfartsfrågor, som är av extra stor vikt för Åland.

Så fort riksdagen har uppehåll eller en plenifri dag har Mats rest hem till Åland. De cirka 140 resedagarna per år är tunga, men Mats vill så mycket som möjligt vara hemma på Åland för att vara tillgänglig. Under hans tid i riksdagen har han årligen gjort ungefär 100 studiebesök på företag. Han har också flitigt besökt skolor, äldreboenden, dagis och gjort kommunrundor.

Utanför riksdagen är Mats grundande medlem till det nya utrikespolitiska samfundet i Finland samt medlem av det liberala europeiska partiet ALDE:s finansråd.

Mats bor ihop med sin hustru Noora, född i Stockholm, men hemma från Tammerfors. Noora arbetar som rådgivare på Finlands största public affairs företag, Miltton. Noora och Mats gifte sig år 2014 i S:t Görans kyrka i Mariehamn.