Mats
2023

Arbetet mot nazism och rasism måste stärkas

Ett av de besök jag minns bäst från då jag gick i högstadiet i KHS var när Sioma Zubicky besökte skolan och föreläste för oss. Zubicky överlevde förintelsen och han visade oss alla i skolan det nummer som intatuerats på hans kropp i koncentrationslägret. Det är få gånger man kan höra en knappnål falla i en högstadieskola, men det här var en gång. Zubicky besökte skolor för att berätta historien och säkerställa att vi aldrig får glömma.

 

För tio år sedan besökte jag lägret som Zubicky överlevde. Inte många överlevde det. Auschwitz-Birkenau är den hemskaste, vidrigaste och mest fruktansvärda plats jag någonsin besökt. Där såg vi skorna som tagits av de som mördats. Såg vi håret som klippts av de som avrättats. Där såg vi platsen för gaskamrarna och för bränningsugnarna som gick dag och natt. Alla dagar. Det är nästan omöjligt att ta in hur mycket ondska människor kan uppbåda för att ha kunnat skapa ett ställe som Auschwitz.

 

I Warszawa har jag sett lastplatsen till Treblinka och spåren av muren runt ghettot. Rester och spår som säkerställer att vi aldrig får glömma något som känns ofattbart. Men också ofattbara saker kan hända på nytt, och därför måste vi bli mer på vår vakt än vi har varit.

 

Häromdagen offentliggjorde polisen att man gripit fyra högerextrema personer i Lahtis som misstänkts ha förberett en terrorattack genom automatvapen man tillverkat via en 3D-printer. Innan pandemin diskuterade vi mycket om människor som radikaliserats och anslutit sig till terrororganisationen ISIS. Skyddspolisen, SUPO, har dock konsekvent varnat att radikaliseringen också sker i extremhögern och nynasistiska organisationer.

 

Den debatt som idag förs i Finland om rasism och främlingsfientlighet samt nazism är viktig. Det är viktigt att man säkerställer att den på riktigt också för med sig konkreta saker och inte bara stannar i politiska slagord.

 

Det är grundläggande att Finlands regering, alla ministrar samt de partier som ministrarna företräder tar fullständigt avstånd från rasism och främlingsfientlighet. Inget flörtande med nynastiska rörelser kan tolereras. Här får inget utrymme för tolkning finnas.

 

Det är viktigt att regeringen tillsatt en arbetsgrupp för likabehandling, jämlikhet och icke-diskriminering samt mot rasism. Det får inte vara ett sätt för regeringen att begrava frågan, som vissa cyniskt påstått. Arbetsgruppen måste komma med konkreta åtgärder. Jag vill därför komma med några konkreta förslag:

 

Fatta ett principbeslut kring dessa frågor i statsrådet om hur alla ministerier och ministrar ska förhålla sig samt inför ett utbildningsprogram för regeringen i dessa frågor. Regeringens aftonskola borde årligen i samband med årsdagen för förintelsen ha arbetet mot nazism, extremism, rasism och intolerans som tema fö raftonskolan. För att deklarera alla människors lika värde bör statsrådet fortsätta delta i Pride och statsministern själv gå i första ledet nästa år i Helsingfors samt ministerierna fortsätta uppmärksamma det. Förra regeringens anti-rasism kampanj borde nu genast få en uppföljning. Regeringen borde också i samband med budgetarbetet allokera extra budgetmedel till skolorna för att kunna arbeta med dessa frågor och där fler skolelever skulle ha chans att också kunna resa och besöka Auschwitz. Jag har själv varit styrelsemedlem i en stiftelse som varje år med femsiffriga belopp stött resor dit med målsättningen om att ingen generation får glömma förintelsens grymhet.

 

Senaste veckors debatt har varit viktiga för att vi ska få större fokus på dessa frågor och det tvingar fram en viktig värdediskussion i samhället. Det är viktigt att vi använder den för att på riktigt stärka arbetet mot rasism och nazism i samhället.

 

Mats Löfström

Huvudet kallt i skyddandet av kritisk infrastruktur

En fiberoptisk kabel mellan Sverige och Finland skadades nyligen, vilket har väckt oro för sabotage mot kritisk infrastruktur, även om denna händelse tros bero på grävningsarbete. Tidigare kabelskador mellan Finland och Tyskland samt Litauen och Sverige utreds som möjliga sabotage, där ett kinesiskt fartyg är misstänkt, vilket visar på sårbarheter i vårt moderna samhälle. Det är viktigt att stärka säkerheten, skapa redundans och vara förberedd utan att drabbas av rädsla eller paranoia, vilket även Åland har tagit fasta på genom att vidta skyddsåtgärder.

Läs mera

Ukraina, USA och Östersjön

Förra veckan markerade 1000 dagar sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionskrig i Ukraina, vilket resulterat i omfattande lidande, över 100 000 döda och miljoner på flykt. Ukraina har trots allt försvarat sin självständighet med internationellt stöd och enorma egna uppoffringar, men framtiden för kriget och fredsförhandlingar är fortfarande osäker. Det nordiskt-baltiska statsministermötet i Harpsund betonade vikten av fortsatt stöd till Ukraina och stärkt säkerhet i Östersjön, vilket är avgörande både för regionen och Europas framtid.

Läs mera

Ukraina behöver vårt fortsatta stöd

Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, som nu pågått i 1000 dagar, har skakat Europas säkerhetsordning i grunden och tvingat många länder, inklusive Finland, att stärka sitt försvar. Ukrainas heroiska motstånd har inte bara räddat landet utan också påverkat västvärldens strategiska beslut, såsom Finlands NATO-medlemskap. Det är i hela den regelbaserade världens intresse att fortsätta stöda Ukraina moraliskt, ekonomiskt och militärt, för att säkerställa fred och rättvisa.

Läs mera

Europa måste hålla ihop i relationen med USA

Finlands starka band med USA är avgörande oavsett vem som leder landet. I en osäker tid måste Europa hålla samman, förbereda sig för förändringar i handelspolitiken och arbeta för ömsesidigt fördelaktiga lösningar. Europas sammanhållning och starkt ledarskap från Norden och Baltikum är avgörande för att kunna möta både inre och yttre utmaningar, och säkerställa ett fortsatt partnerskap med USA för en stark, demokratisk västvärld.

Läs mera

Därför är det amerikanska presidentvalet viktigt för Åland

Det amerikanska valet är avgörande för Åland, med stor påverkan på säkerhet, klimatpolitik och handel. En Trump-seger kan innebära minskat stöd till Ukraina, osäkerhet kring NATO, ett försvagat klimatarbete och handelstullar som skadar finländska företag. Hans retorik riskerar också att stärka högerpopulism i Europa. . Samtidigt är det avgörande för Finland att ha goda relationer med den presidenten som blir vald.

Läs mera

Riksdagsuppehåll i rätt tid

Denna vecka har riksdagen uppehåll i sitt arbete på grund av Nordiska rådets möte i Reykjavik, vilket ger en välbehövlig paus efter en intensiv period med hög stämning. Ett bråk i social- och hälsovårdsutskottet ledde nyligen till förslag om att skicka lagförslag till andra utskott, men talmanskonferensen enades om att behålla den traditionella ordningen för att bevara riksdagens objektiva och grundliga lagbehandling. Att respektera utskottens traditionella ansvar är viktigt för att undvika politisering och garantera sakkunskap i riksdagsarbetet.

Läs mera

Ålands demilitarisering betyder inte att Åland är försvarslöst

Rysslands angrepp på Ukraina har skärpt säkerhetsläget i hela Östersjöområdet, inklusive Åland, vilket gör det nödvändigt för Finland att upprätthålla beredskap för försvar. Med NATO-medlemskapet har Finland ytterligare stärkt sitt försvar, och Ålands demilitarisering respekteras av NATO-allierade samtidigt som försvarsplanering för Åland finns, utan att offentliggöras för säkerhetsskäl. Ålands demilitarisering och försvarsplaneringen av Åland har förenats i över 100 år och det är viktigt att vi inte går in i en fälla själva genom att skapa problem som inte är riktiga problem. Det är i Finlands intresse att hålla fast i internationella avtal, som demilitariseringen. Den är inget hinder för att ytterligare stärka Ålands totalsäkerhet, vilket är viktigt att vi fortsätter göra.‍

Läs mera

Ord har betydelse

För ett par veckor sedan ropade en riksdagsledamot i budgetdebatten ”kan vi få samma på arabiska” i samband med att en annan riksdagsledamot talade svenska. Utropet har diskuterats i talmanskonferensen och själv är jag ute efter att sådana här utrop inte ska ske igen. Vi måste respektara varandra i debatten, också för att minska polariseringen i samhället.

Läs mera

Riksdagens budgetbehandling är i gång

Riksdagen har börjat behandla förslaget till nästa års statsbudget, där ekonomin förväntas växa efter en lång period av stagnation. Budgeten innehåller både nedskärningar och skattehöjningar för att återställa balansen i statsfinanserna. Åland påverkas lindrigare tack vare självstyrelsen, men kommer också känna av vissa nedskärningar och höjningar av indirekta skatter som moms.

Läs mera

Finlands och Sveriges samarbete djupare än någonsin

I måndags förra veckan höll Finlands och Sveriges regeringar ett gemensamt och historiskt möte i Stockholm. Ländernas regeringar träffades som kollektiv för första gången för 15 år sedan i Tavastehus. I en globaliserad värld där de politiska kontinentalplattorna skakar är det nu viktigare än någonsin med ett starkt samarbete med vårt grannland.

Läs mera

Då de realistiska alternativen är få

För Ålands del är det avgörande att vara med runt de bord där besluten tas. Allt i regeringsprogrammet är verkligen inte lätt eller roligt att rösta för, men det är priset man betalar för att inte vara utan inflytande. Därför kan man inte bara agera på hur det känns, utan man måste också tänka på vad det kan ha för konsekvenser då realistiska alternativ är få.

Läs mera

Odramatisk budgetria för Åland

Regeringens budgetförhandling gick snabbt och var odramatisk tack vare goda förberedelser. Åland drabbas lindrigt av nedskärningarna och sjöfartens stödsystem bevaras. Trots ett budgetunderskott på 12 miljarder ses momshöjningen som ett bättre alternativ än höjd inkomstskatt.

Läs mera

Budgetförhandlingarna måste också fokusera på tillväxt

Den politiska debatten lägger alldeles för stort fokus på nedskärningar och skattehöjningar. Vi behöver mindre fokus på saxar och skärbrädor för att skära en krympande kaka i fler och mindre bitar utan i stället få fokus på vad som gör kakan större.

Läs mera

Finlands ekonomi behöver få tillbaka självförtroendet

Finlands ekonomis allra största problem idag är bristen på självförtroende.‍

Läs mera

Bidens historia och Harris möjlighet att skriva historia

Bidens roll för Finland och Sveriges NATO-medlemskap var av historisk betydelse. Den energi som nu finns kring Harris ger alla chanser att skriva historia och att hon blir USAs 47:e president.

Läs mera

Mitten i det polariserade Amerika

Bakom all polarisering finns dock en kommande generation som eventuellt kan minska motsättningarna och bredda mitten igen

Läs mera

Därför röstade jag ja

Det är ett stort ansvar att rösta för lagen, men det skulle också varit ett stort ansvar, med konsekvenser, att rösta emot.

Läs mera

Ålänningars fri- och rättigheter är inte i fara

Behandlingen av gränssäkerhetslagen fortsätter i riksdagens grundlagsutskott igen inkommande fredag. Linjedragningarna i lagförslaget gör inte att ålänningarnas fri- och rättigheter är i fara.

Läs mera

Riksdagens vårtermin på övertid

Sommaren har gått in i juli, men riksdagens vårtermin fortsätter. Enligt ursprunglig tidtabell skulle riksdagen ta sommaruppehåll vid midsommar, men på grund av att flera större lagförslag gavs mycket sent till riksdagen fortsätter riksdagens arbete med det som inte kan vänta till efter sommaren.

Läs mera

Gränssäkerhetslag för exceptionella tider

För tillfället behandlar riksdagen regeringens förslag till gränssäkerhetslag. Det är den svåraste bedömningen rent juridiskt jag någonsin varit med om under mina nio år i grundlagsutskottet.

Läs mera

Alkohollagens förnyelse – regeringsprogrammens verklighet

Förrförra veckan beslöt riksdagen att höja alkoholprocenten för öl (och vin) som tillåts säljas i matbutiken, från 5,5 % till 8 %. Beslutet är i enlighet med regeringsprogrammet och var en kompromiss som rätt få är nöjda med. Regeringssamarbetet innebär många kompromisser, men platsen i regeringen är viktig för att jag ska kunna påverka i frågor som är viktiga för Åland.

Läs mera

Är Finland konkursfärdigt?

Näringslivsprofilen Björn Nalle Wahlroos sa i en intervju i HBL för två veckor sedan sa att Finland är konkursfärdigt, borde lära sig av Sverige och inte fått en hygglig investering på 25 år. Finland behöver investeringar då varken nedskärningar eller skattehöjningar kommer ta Finland på hållbar fot. Flera finländska företag investerar mycket mer utomlands än i Finland, och det är också en sak som måste ändra ifall Wahlroos inte ska få rätt.‍

Läs mera

Gränslag och försvarsavtal med USA i grundlagsutskottet

Riksdagens grundlagsutskott sitter just nu med en hög arbetsbelastning. För tillfället har grundlagsutskottet vid sidan av normala ärenden två historiska behandlingar på gång. Det ena gäller förslaget till ändring av gränslagen och det andra ärendet gäller ett försvarsavtal med USA.

Läs mera

Huvudet kallt under hybridpåverkan

En av huvudmålsättningarna med hybridoperationer är att så oro, misstankar och rädsla. Det gäller dock att hålla huvudet kallt. Vi lever i en värld där våra nerver kommer fortsätta att testas. Det finns ingen anledning till rädsla, Finlands beredskap är god, men det är viktigt att vara vaksam och hålla ögonen öppna, också här hemma på Åland.

Läs mera

Sjöfartens dag stärker Åland

Veckans Sjöfartens dag har blivit en institution i sjöfartskretsar i Östersjöregionen. I år samlar dagen ett rekordstort deltagarantal, och befäster sin position som den viktigaste mötesplatsen i vårt närområde trots att andra platser också försöker utveckla egna liknande koncept.

Läs mera

Riksdagsbrev från Japan

För två veckor sedan besökte jag Japan tillsammans med riksdagens kommunikationsutskott. Varje riksdagsutskott gör varje mandatperiod en längre resa. Målsättningen med resan är flera. Det är viktigt att ha möjlighet att studera lösningar och utmaningar på andra håll för att skapa större kunskap, förståelse och perspektiv.

Läs mera

Beredskapsfrågorna blir allt viktigare

Hela samhället, både myndigheter och företag, måste stärka beredskapen och cybersäkerheten ytterligare. Det här visar också varför samarbetet med Åland i revisionen av beredskapslagen, och beredskap i allmänhet, är så viktigt. ‍

Läs mera

Finland måste få tillbaka sisun

I ett litet land som Finland måste vi ha förmågan att spela på samma lag, då dubbelt stora Sverige klarar av att göra det. Finland behöver mer framtidstro, samarbetsförmåga och sisu för att man inte ska fortsätta dra det kortaste strået gällande utländska investeringar och framtidssatsningar.‍

Läs mera

Bara en miljon finländare år 2113

Finlands minskande födelsetal ökar behovet av ökade födelsetal och inflyttning för att bevara samhällets stabilitet och välfärd. Förlossningsavdelningarnas stängning blir ett hinder för blivande föräldrar. Regeringen borde diskutera åtgärder för att stödja dem. I Finland behövs tillgång till högkvalitativa dagisplatser för att underlätta för föräldrar att återgå till arbetslivet.

Läs mera

Skärpning av gränslagen

För tillfället pågår ett skyndsamt beredningsarbete inom regeringen för att ta fram ett lagförslag som ytterligare skulle skärpa gränslagstiftningen. Finlands gräns mot Ryssland är för tillfället stängd, men det finns en oro vad som händer efter vintern då man sett aktivitet på den ryska sidan som kan tyda på att man förbereder nästa steg. Det nya lagförslaget kommer förmodligen till riksdagen denna månad.

Läs mera

Miniregeringsförhandlingar

För tillfället sitter en grupp med en representant per regeringsparti och går igenom statsbudgeten och ekonomiska prognoser. Man går igenom budgetmoment för budgetmoment inför regeringens budgetramförhandling om tre veckor och hör sakkunniga om olika inbesparingsförslag. Finlands ekonomi har utsatts för chocker, men de ekonomiska problemen är framför allt strukturella, och just därför behövs strukturella förändringar vid sidan av nedskärningar och skattehöjningar.

Läs mera

Nya tider för ny president

Dagens värld genomgår ständig förändring. I denna tuffa och hårda värld är det viktigt med en president som har energi, som har ett brett kontaktnätverk och som är språkkunnig.

Läs mera

Näringslivet och facken måste spela på samma lag om Finland ska vinna

Fackens största motståndare är inte arbetsgivarna eller regeringen. Arbetsgivarnas största motståndare är inte facken eller regeringen. I en globaliserad värld spelar vi alla på samma lag. Vi står och faller tillsammans. Därför är veckans stora strejker av betydelse för hela Finland.

Läs mera

Tack president Sauli Niinistö

Niinistö har ett enormt nätverk, kompetens och erfarenhet som det skulle vara i hela västvärldens intresse att kunde fortsätta användas. Världen skulle ha nytta av det.

Läs mera

Ukrainastödet måste fortsätta

Den här lördagen markerar två år sedan Rysslands storskaliga anfall mot Ukraina inleddes. Vår hjälp till Ukraina handlar om solidaritet. Vi hjälper Ukraina för att vi själva behövt samma hjälp och skulle behöva samma hjälp ifall vi, mot all förmodan, någon gång skulle stå inför samma situation. Samtidigt handlar det om att upprätthålla internationell lag och regler, vilket är i alla små länders intresse.

Läs mera

Ett annorlunda presidentval

Debatterna kandidaterna emellan har varit respektfull och hövlig. De kommande sex åren kommer ha många utmaningar. Då kommer det vara viktigt att vilja vara en enande kraft. Det härvar ett annorlunda presidentval för den tid vi lever i och vi kan vara mycket glada och tacksamma för det.‍

Läs mera

Finland behöver starkare förtroende på arbetsmarknaden

Finland är tyvärr Nordens sjuka man gällande ekonomin. Samarbete, realism och ansvarstagande krävs av alla parter för att hitta långsiktiga lösningar för att slå vakt om vårt välfärdssamhälle.

Läs mera

Viktigt att rösta på söndag

På alla platser i världen har man inte alltid lika goda valmöjligheter som vi har, eller ens en respektfull ton i valkampanjerna mellan kandidaterna.

Läs mera

Ukraina måste fortsätta stödas

Hos oss rapporteras ännu flitigt om kriget som är precis lika brutalt och blodigt som tidigare. Men också hos oss har det blivit en del av vardagen. På västfronten intet nytt.

Läs mera

Stängningen av östgränsen fortsätter

Ryssland har möjlighet att avsluta operationen varvid gränsen återigen kan öppnas så att de med familj och släkt på olika sidor om gränsen får lättare att igen resa till varandra.

Läs mera

En tuff politisk vår för ekonomin, arbetsmarknaden och säkerhetspolitiken

Finlands ekonomi har nätt och jämnt återhämtat sig till siffrorna år 2009, medan Sveriges ekonomi växt betydligt.

Läs mera

Två viktiga presidentval med global betydelse

Vi ska vara glada att inte lika mycket är på spel i vårt presidentval.

Läs mera

Ännu ett exceptionellt år har tagit slut

Trots allt krig, elände och utmaningar gäller det att inte tappa framtidstron.

Läs mera

Julfrid i riksdagen

I vardagen finns mycket vänskap och förtroende mellan människor, och relationer är extra viktiga i politik.

Läs mera

Regeringens beslut att stänga östgränsen

Läs mera

Tårarna i Sveriges riksdag

Det är inte roligt, och det kändes inte bra att missa sitt barns förlossning.

Läs mera

Vi måste vara uthålliga med stödet till Ukraina

Det är dock värt att ställa sig följdfrågan, vad skulle det kosta om Ukraina skulle förlora?

Läs mera

De höjda räntorna påverkar också statsbudgeten betydligt

Nästan 5 % av de totala skatteintäkterna krävs då för att enbart betala låneräntorna på statsskulden.

Läs mera

Stora utmaningar för Finlands offentliga ekonomi

Vid sidan av den demografiska utvecklingen finns det några andra saker som förklarar det växande underskottet, trots åtgärder.

Läs mera

Östersjöarbetet har effekt 

Östersjön brukar kallas för världens smutsigaste hav...

Läs mera

Riksdagshösten är i gång

Den här veckan inleder riksdagen höstsessionen efter en annorlunda politisk sommar...

Läs mera

Konkreta åtgärder mot rasism och främlingsfientlighet behövs

Under sommaren har vi fört en viktig värdegrundsdiskussion i samhället...

Läs mera

Ö-undantaget tryggar trafiken till Åland

Att under fem år befria färjetrafiken mellan finska fastlandet och Åland från EUs utsläppshandel är motiverat för att inte kostnaderna för transporterna till och från Åland ska öka ännu mer, eller trafiken äventyras...

Läs mera

Sannfinländarnas storlek påverkar riksdagen

Både före och efter valet sa jag att regeringsbildningen sannolikt skulle bli svår...

Läs mera

Polarisering och tonläge förstärker varandra 

En sak jag har tänkt och funderat mycket på i sommar är den ökade polariseringen i samhället samt det höga tonläget i debatten..

Läs mera

Arbetet mot nazism och rasism måste stärkas

Ett av de besök jag minns bäst från då jag gick i högstadiet i KHS var när Sioma Zubicky besökte skolan och föreläste för oss...

Läs mera

President Joe Biden i Helsingfors

Den här veckan besöker USAs president Joe Biden Finland...

Läs mera

Finlands första NATO-toppmöte som medlem

Nästa veckas tisdag och onsdag håller försvarsalliansen NATO sitt årliga toppmöte...

Läs mera

Ö-undantaget viktigt för Ålands kommunikationer

Förra veckan sände arbets- och näringsministeriet ut ett lagförslag som berör systemet med utsläppshandel på utlåtanderunda...

Läs mera

Alternativen till regeringen

Samarbetet för den nya regeringen har börjat skakigt...

Läs mera

Regeringsförhandlingarnas sjätte vecka

Förhandlingarna i Ständerhuset har nu pågått längre än en månad och är nu inne i ett avgörande skede...

Läs mera

Skolavslutningstider

Den här helgen rusar de nya studenterna ut från Ålands Lyceums trappor...

Läs mera

Presidentval på kommande

Om två veckor ordnar republikens president Sauli Niinistö Gullranda-samtalen, som blivit ett årligt återkommande evenemang och en institution för utrikes- och säkerhetspolitiska samtal i Finland, lite på samma sätt som Sveriges Folk och Försvar i Sälen...

Läs mera

Ständerhuset i fokus

Det mesta i finsk politik kretsar för tillfället inte runt riksdagen eller statsrådsborgen, utan kring Ständerhuset på Snellmansgatan i Helsingfors mitt emot Finlands bank...

Läs mera

Tredje veckan för regeringsförhandlingarna

Min mamma frågade mig en helg: Är det jätte tröttsamt att vara där inne i regeringsförhandlingarna i Ständerhuset? Jag konstaterade att det är tröttsamt, men att vara utanför hade varit mycket jobbigare...

Läs mera

En stark hand får inte heller överspelas

I tisdags inleddes regeringsförhandlingarna mellan de partier som regeringssonderare Petteri Orpo kallat...

Läs mera

Viktig vecka för regeringssonderingen

Regeringssonderingen går den här veckan in i ett viktigt skede...

Läs mera

Utskotten i riksdagen tar form

Riksdagen har 17 utskott. Varje riksdagsledamot måste vara medlem i åtminstone ett utskott...

Läs mera

Regeringssonderingen börjar 

Igår samlades den nya riksdagen för första gången då fullmaktsgranskningen förrättades...

Läs mera

Vi måste få Finlands ekonomi att växa

Finansministeriets tjänstemän presenterade för en vecka sedan en lista med förslag på åtgärder för att få den offentliga ekonomin i balans...

Läs mera

Mandatperiodens slut

I fredags avslutade riksdagen arbetet för mandatperioden...

Läs mera

Ryssland får inte vinna kriget

Den 24 februari vaknade jag tidigt på morgonen i min övernattningslägenhet i Helsingfors...

Läs mera

Grundlagsutskottet, arbetsdrygt men viktigt för Åland

I veckan godkände riksdagens grundlagsutskott utlåtande nummer 100 för innevarande riksdagsår...

Läs mera

Vi måste få kakan att växa, inte bara skära den i mindre bitar

Om drygt två månader kommer sonderingen inför regeringsförhandlingarna inledas...

Läs mera

Den som är satt i skuld är icke fri

Den som är satt i skuld är icke fri, brukade Sveriges tidigare statsminister Göran Persson säga...

Läs mera

Viktigt att hålla ögonen på bollen i NATO-processen

Det är de som vill torpedera processen som vill stressa, skapa tumult och få ländernas ledningar ur balans och distraherade. Det ska vi inte bjuda dem på.

Läs mera

Slutspurt i riksdagen

Riksdagens arbete rivstartade genast i början av januari efter juluppehållet. Det här är sista året på denna riksdagsperiod vilket alltid betyder att en rekordstor mängd lagförslag sänds till riksdagen...

Läs mera

Taiwans öde får inte bli detsamma som Ukrainas

I skuggan av de hårda striderna mellan ukrainska försvarare och den ryska invasionsmakten i Ukraina fortsätter läget vara spänt mellan Kina och Taiwan...

Läs mera

Välkommen till Åland Ukrainas ambassadör

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är vår tids Winston Churchill. Hans ledarskap i den svåraste tid ett land kan befinna sig i, en kamp för sin överlevnad efter ett väpnat anfall, är oerhört imponerande...

Läs mera

Inga enkla svar på svåra elfrågor

Grundproblemet är fortsatt att för hög efterfrågan möter för lågt utbud. Det är det vi måste fokusera på att åtgärda strukturellt så snabbt som möjligt samtidigt som vi hjälper alla att klara av de omedelbara chockerna.

Läs mera

Medmänsklighet behövs både hemma och borta

Nästan alla äter hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam.

Läs mera

Finlands NATO-ratificering har inletts

I tisdags inledde riksdagen behandlingen av regeringens förslag om att ratificera medlemskapet i försvarsalliansen NATO...

Läs mera

Omvälvande tider

Rosellas sista tur och att trafiken mellan Mariehamn och Kapellskär avbryts ger många tankar.

Läs mera

Ukraina måste fortsätta stödas

I den internationella Genevekonventionens tilläggsprotokoll, som också Ryssland hört till...

Läs mera

Turbulenta veckor för regeringen

I torsdags var det i teorin sista möjligheten för regeringen att lämna nya lagförslag till riksdagen den här regeringsperioden...

Läs mera

Amerikanska mellanårsvalet har stor betydelse också för oss

I tisdags höll USA mellanårsval...

Läs mera

Allas insatser har haft och kommer ha betydelse för elpriset

Förra månaden besökte jag en fabrik i västra Nyland som ägs av ett åländskt företag...

Läs mera

Sveriges sak är Finlands

Finland och Sverige har hittills gått hand i hand i NATO-processen...

Läs mera

Saboterade gasrör kommer innebära höjd beredskap

På söndag kväll meddelade de danska myndigheterna att läckorna från Nord Stream 1-gasrören hade slutat...

Läs mera

EU:s utsläppskrav på sjöfarten måste vara rättvisa

Förslagen på nya utsläppskrav för sjöfarten är en del av EU:s stora lagstiftningspaket om att minska utsläppen på en rad områden...

Läs mera

Budgetprocessen fortsätter

Den här veckan avslutade riksdagen remissdebatten om budgetförslaget för nästa år...

Läs mera

Ukrainas motoffensiv ger hopp om fred

Varje dag sedan Rysslands illegala och brutala anfallskrig mot Ukraina inleddes har en grupp ålänningar samlats utanför det ryska konsulatet i Mariehamn på den del av Esplanaden som nuförtiden kallas för Ukrainaplatsen...

Läs mera

Vi kommer klara också den kommande vintern

 De senaste åren har kriserna avlöst varandra...

Läs mera

Elmarknaden kräver reformer

 Elmarknaden har slutat fungera på det sätt som vi förväntat oss att den ska göra...

Läs mera

Högre energipriser kräver insatser

Vintern är på kommande och med den en osäkerhet och risk för högre energipriser än vi vant oss med...

Läs mera

Vi måste fortsätta stå med Ukraina

Idag är det exakt sex månader sedan Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig i Ukraina...

Läs mera

Budgetförhandlingar i dålig sikt

 Förra veckan presenterade finansministeriet sitt förslag till nästa års budget...

Läs mera

Finlands NATO-ratificering går framåt

 Rysslands anfallskrig i Ukraina har snart pågått i ett halvt år. Många militära bedömare trodde innan krigsutbrottet att Ukraina bara skulle kunna stå emot en månad mot den ryska armén...

Läs mera

Fortums Tysklandsproblem är sommarens största politiska fråga i Finland

De senaste tre veckorna har den dominerande politiska frågan i Finland varit tillståndet för kraft-och energibolaget Fortum...

Läs mera

De mörka ekonomiska molnen är stora

Europeiska centralbanken höjer i veckan räntan för första gången på 11 år...

Läs mera