Sedan i somras råder inte undantagstillstånd längre. Därmed har inte heller beredskapslagen använts. I stället har man framförallt använt sig av smittskyddslagen för att bekämpa coronaviruset. Den lagen bygger, till skillnad från beredskapslagen, på att regeringen inte fattar beslut centralt. I stället gör kommuner, sjukvårdsdistrikt och regioner det på basis av vad de ser som nödvändigt. Här har ansvariga läkare och smittskyddsläkare en viktig roll.
Under hela hösten har alla de restriktioner som införts i exempelvis Helsingfors byggt på beslut av kommun eller regionalförvaltningsverk, inte av regeringen. Det regeringen gjort är att ge rekommendationer då de efterlysts. Självfallet har man också säkerställt att lagstiftningen är ändamålsenlig, haft beredskap att på nytt utlysa undantagstillstånd samt följt med läget noggrant. Enligt självstyrelselagen är smittsamma sjukdomar rikets behörighet. På Åland är det dock landskapsregeringen och dess myndigheter, inte staten, som ansvarar för förvaltningen.
Två undantag har funnits från den här regionala approachen i höst. Det ena är inresebegränsningarna och det andra är restaurangernas temporära begränsningar. Där finns statliga beslut.
Grundlagsutskottet har godkänt upplägget om restaurangbegränsningarna även om upplägget avviker från det normala i smittskyddslagen. I synnerhet gällande Åland konstaterade grundlagsutskottet att det delvis är problematiskt att begränsningarna inte följer samma system som övriga smittskyddslagen, alltså att landskapsregeringen är den myndighet som i praktiken fattar förvaltningsbesluten på Åland.
Det här gick dock lagstiftningstekniskt inte snabbt att lösa. Därför råder i praktiken nu en tillfällig lagteknisk ”MacGiver-lösning” där Finlands regering, innan man fattar beslut om restaurangerna (vilket man gör varannan vecka), ber om ett utlåtande från landskapsregeringen. Regeringen har den formella makten, men varje gång hittills då man fattat beslut har man gjort det helt i enlighet med landskapsregeringens utlåtande för att få den bästa lägesbilden och för att respektera Ålands vilja.
Självstyrelsepolitiskt är det verkligen inte en idealisk lösning, men det är en acceptabel praktisk lösning med tanke på att lagen är temporär, att vi lever i en pandemi där läget snabbt förändras samt att ingen kommit fram med något bättre förslag på hur man annars ska reglera saken. Då den här pandemin är över finns skäl att se på det här med mer principiella ögon.
För tillfället diskuterar riksdagen ett nytt förslag till ytterligare temporära ändringar i smittskyddslagen. Inte heller det lagförslaget är idealiskt ur självstyrelseperspektiv. Å andra sidan upplever jag inte heller det som så problematiskt, i alla fall inte så att det motiverar att Åland helt skulle undantas. Risken om Åland skulle undantas är ju att man i värsta fall snabbare skulle behöva beredskapslagen om saker skulle förvärras, och det torde inte vara i självstyrelsens intresse.
Framförallt ligger det i vårt intresse att fortsätta hantera pandemin på ett så bra sätt som hittills. Både Finlands regering och myndigheter, samt landskapsregeringen och självstyrelsens myndigheter har gjort ett mycket bra jobb överlag hittills. Allt har inte gått helt som planerat och brister har funnits. Men ser man på övriga Europa och världen så kan vi ändå vara mycket tillfreds generellt. Samtidigt finns också många saker som vi behöver titta på, när krisen är över.
Riksdagen har den här veckan i skuggan av utrikes- och säkerhetspolitiken behandlat klart regeringens integrationspolitiska redogörelse gällande hur vi på bästa sätt kan integrera de människor som kommer till Finland, av olika orsaker...
Läs meraStatsledningen har senaste veckor och månad rest runt i Europa och till USA för att diskutera det nya säkerhetspolitiska läget som uppkommit sedan Rysslands storskaliga anfall på Ukraina den 24 februari...
Läs meraDet finns en stor utmaning med den offentliga debatten om försvars- och säkerhetspolitik då det finns så mycket som inte får eller kan sägas i offentligheten...
Läs meraI onsdags debatterade riksdagen regeringens uppdaterade utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse..
Läs meraChocken av Brexit och valet av Donald Trump till amerikansk president var stor i EU och Europa...
Läs meraI söndags började vidriga bilder från orter som Ukraina befriat av ryska armén strömma ut i omvärlden..
Läs meraGeopolitik är som kontinentalplattor, det rör sig hela tiden...
Läs meraEuropa som helhet är beroende av den ryska oljan och gasen på ett sätt som är svårt att ersätta över en natt...
Läs mera”Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den sanning”. Citatet är tillskrivet Nazi-Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels. 80 år senare och propaganda används precis på samma sätt...
Läs meraHändelserna från kriget i Ukraina känns i både kropp och själ...
Läs meraDet är viktigt att vi lyckas höja sysselsättningsgraden för att slå vakt om den ekonomiska hållbarheten i vårt välfärdssamhälle.
Läs meraI januari meddelade regeringen att man beslutat att Åbo akademi (ÅA) får rätten att utexaminera jurister...
Läs meraValperiodens sista riksmöte är öppnat av republikens president Sauli Niinistö och av nyvalde talmannen Matti Vanhanen.
Läs meraI söndags förrättades det första regionvalet i Finland. Valet är det mest tydliga beviset på att social- och hälsovårdsreformen nu förverkligas.
Läs meraDet är ingen som undgått att Sverige förstärkt försvaret av Gotland senaste vecka.
Läs meraRepublikens president Sauli Niinistö årliga nyårstal uppmärksammades i år extra stort, också i världspressen.
Läs meraMånga på Åland har idag någon i familjen, släkten eller bekantskapskretsen som insjuknat i Covid-19, då smittotalen varit så höga senaste veckor.
Läs meraFör nästan exakt två år sedan kom de första larmrapporterna från Kina om ett nytt smittsamt virus.
Läs meraHellre gröt tillsammans än oxfilé ensam. Då julen nalkas kan vi se tillbaka på ännu ett annorlunda år för de flesta.
Läs meraI fredags fattade regeringen formellt beslut om vilket jaktplan Finland ska köpa för att ersätta de nuvarande F/A 18 Hornet-planen som närmar sig slutet av sin livslängd.
Läs meraMycket fokus i den politiska ekonomiska debatten handlar om skattepolitiken, budgetfrågor och arbetsmarknad.
Läs meraRegeringen gav i torsdags förslag till riksdagen om att förlänga de temporära coronarestriktionerna i smittskyddslagen.
Läs meraDet föreslår i alla fall indirekt oppositionen som gjort en interpellation...
Läs meraTilliten i samhället, tilltron på varandra och förtroendet för myndigheter är det finländska och nordiska samhällets superkraft.
Läs meraVad som för några år sedan kändes som Science fiction håller nu på att bli verklighet. I både Sverige och USA arbetas för fullt med att få fram nya eldrivna passagerarflygplan.
Läs meraI politik måste man acceptera att man inte alltid får sin vilja igenom. Det har hänt varje politiker väldigt många gånger.
Läs meraDen tekniska utvecklingen och globaliseringen av samhället har inneburit många möjligheter. Samtidigt innebär det också nya hot mot den övergripande säkerheten i samhället.
Läs meraDet är tuffa tider och det är lätt att bli frustrerad och irriterad. Samtidigt lever vi i ett tidevarv där det kanske mer än någonsin...
Läs meraI lördags deltog jag i ett möte i holländska Haag med bland annat Hollands statsminister Mark Rutte.
Läs meraBelgien är ett otroligt land känt för världsberömda tecknade serier, sin fantastiska öl och på senare år bländande spel på fotbollsplan...
Läs meraJag har ringt det allmänna nödnumret, 112, en gång i mitt liv då en anställd på en dåvarande arbetsplats i Helsingfors fick plötslig och kraftig magsmärta.
Läs meraJag har alltid tyckt illa om orättvisor, egentligen oavsett hur stora eller små de är eller har varit.
Läs meraRegeringen överlämnade i tisdags, på ett extrainsatt statsråd, lagförslaget om möjlighet att införa vaccinationspass till riksdagen.
Läs meraRiksdagen har rivstartat höstsessionen som nu pågår fram till uppehållet i jul.
Läs meraIdag för exakt 20 år sedan flög de två kapade passagerarplanen in i World Trade Center tornen i New York.
Läs meraFör två veckor sedan skrev Helsingin Sanomat om att två snabbmatskedjor, Hesburger och Subway, temporärt stängde restauranger i Helsingfors.
Läs meraFlera turistföretagare har gjort sitt bästa resultat någonsin under årets högsäsong.
Läs meraSommaren 2007 var jag på en roadtrip i nordvästra USA tillsammans med min bror. En natt övernattade vi i staden Forks några timmar från Seattle.
Läs meraDen tredje juli meddelade USA att man stängt sin flygbas i Afghanistan som en del av sitt uppsnabbade tillbakadragande från landet. Beslutet hade stort signalvärde.
Läs meraFinland har de senaste veckorna registrerat bland de högsta smittotalen under hela pandemin.
Läs meraAlla ser skillnad på en atomubåt och en Buster Magnum
Läs meraEn enhällig riksdag har över regerings- och oppositionsgräns begärt att få nya gränsregler sedan i oktober.
Läs meraFrustrationen över social- och hälsovårdsministeriet och dess ansvariga minister Krista Kiurus agerande har vuxit inte bara på Åland, utan också i riksdagen och i regeringsleden.
Läs meraLåt bussarna rulla otestade över ryska gränsen och använd i stället den begränsade testkapaciteten för att testa islänningar och fritidsbåtar.
Läs meraI helgen varnade THL:s Mika Salminen om många nya bekräftade coronafall som kommit hem med finländska supportrar som följt herrlandslaget på plats i S:t Petersburg.
Läs meraFör en vecka sedan hölls kommunalval i fasta Finland. Valet sköts upp från april eftersom det fanns en oro att man inte skulle kunna garantera hälsosäkerheten på grund av pandemin.
Läs meraFinlands herrars historiska första EM-match i fotboll blev en kväll då alla känslor svallade.
Läs meraI onsdags fick vi hissa Ålands flagga i topp och fira den 99:e självstyrelsedagen, och med det starten på vårt ett år långa 100 års-jubileum!
Läs merainland har hittills klarat coronapandemin på ett mycket bra sätt. Det avgörande har inte varit restriktionerna i sig, utan det stora gemensamma ansvarstagandet.
Läs meraEn del av Social-och hälsovårdsministeriets tjänstemän samt den ansvariga ministern brukar på presskonferenser varna att Finland, trots att siffrorna ser bättre ut, ändå balanserar på en knivsegg.
Läs meraDen nionde juni inleds jubileumsåret för att fira Ålands självstyrelses första hundra år. Det är i år 100 år sedan Nationernas Förbund beslöt att Åland skulle bli självstyrt.
Läs meraDet har varit så många försök till en vårdreform i Finland att många tappat räkningen. Vissa hävdar att försök gjorts redan i tjugo år.
Läs meraRiksdagens maratonplenum avslutades i lördags morse. Det finns skäl att nu snabbt se över riksdagens arbetsordning för att säkerställa att inget liknande händer igen.
Läs meraRiksdagen kommer imorgon att rösta om Finlands ratificering av EU:s återhämtningsfond.
Läs meraPå onsdag kommer riksdagen att rösta om Finlands ratificering av EU:s återhämtningsfond.
Läs meraFörra veckan lyckades regeringen nå en överenskommelse kring kommande års budgetram i samband med sin halvtidsgranskning.
Läs meraEn betydande del av politik handlar om förtroende. Förtroende byggs genom att man träffar och lär känna varandra.
Läs meraÅbo hamn illustrerar för tillfället på ett sätt Ålands ekonomiska kris. Där angör inte bara Siljas och Vikings Åbofartyg som varje dag trafikerar Stockholm via Åland.
Läs meraI en internationell ekonomisk jämförelse har Finland klarat coronapandemin förhållandevis bra. Pandemin har ändå blåst ett stort hål i budgetramen för de offentliga finanserna.
Läs meraI slutet av förra veckan presenterade regeringen ett förslag till exitstrategi för vägen ut ur coronapandemin och dess restriktioner i Finland.
Läs meraVintern byttes i år till vår i expressfart. Hanteringen av coronapandemin har fullständigt dominerat arbetet i riksdagen hittills i år, i likhet med samhället i övrigt.
Läs meraRegeringen gav för ett par veckor sedan ett mycket uppmärksammat lagförslag om att få begränsa rörelsefriheten för att ytterligare försöka minska spridningen av coronaviruset.
Läs meraSannfinländarna beslöt att under riksdagens plenum i tisdags väcka misstroende mot justitieminister Anna-Maja Henriksson.
Läs meraFinland och Åland får vacciner via inköpsprogrammet som EU administrerar. Den europeiska läkemedelsmyndigheten har hittills godkänt fyra vacciner.
Läs meraTrots coronapandemin försvinner jämställdhetsfrågorna ingenstans. Arbetet med dem kan inte heller ta paus, lika lite som vi har råd att pausa klimatarbetet.
Läs meraDet gäller både på Åland och i Finland som helhet. Det kräver att vi fortsätter vidta rätt kalibrerade insatser utan att gripas av panik.
Läs meraNu är det skarpt läge på Åland. Om vi gemensamt tar ansvar, precis som hittills, kommer vi dock klara oss igenom också det här och få ner smittotalen igen.
Läs meraOm inte Europeiska Unionen skulle finnas skulle Europas länder vara mycket svagare...
Läs meraFör några veckor sedan utbröt ett stort bråk mellan vaccinproducenten AstraZeneca och EU-kommissionen angående vaccinleveranser.
Läs meraDet känns konstigt och märkligt med de i praktiken stängda gränserna i Norden, i synnerhet mellan Sverige och Åland.
Läs meraMin telefon påminner mig varje dag om bilder som tagits för ett år sedan. Förra veckan påminde den mig om en bild från riksdagens högtidliga öppnande ett år tidigare.
Läs meraDen fysiska arbetsplatsen kommer inte avskaffas, men en del av dagarna kan det vara både effektivare och mer välmående att jobba på distans, också efter pandemin.
Läs meraDet är också så ett samhälle fungerar som bäst, frihet under ansvar
Läs meraDet är också lärdomen för alla andra demokratiska samhällen i världen, också Finland.
Läs meraDå vi nu tittar tillbaka kan vi vara stolta över Ålands självstyrelse. Den pigga hundraåringen är värd att fira.
Läs meraTillsammans har vi klarat det och tillsammans kommer vi fortsätta att klara det.
Läs meraFramförallt ligger det i vårt intresse att fortsätta hantera pandemin på ett så bra sätt som hittills.
Läs meraDet viktigaste är att den här långa processen kommit till slut. Haavisto frikänns.
Läs meraHär är fem viktiga saker att hålla koll på under natten. Valet blir en nagelbitare.
Läs meraVi har alla ett ansvar att inte samma typs polarisering uppstår här hemma eftersom det på sikt undergräver möjligheten att tillsammans hantera samhällets utmaningar.
Läs meraÄven om det kan kräva en del speciallösningar skulle det göra att man både kan fortsätta bekämpa coronaviruset effektivt samt säkerställa att självstyrelsen inte hamnar i kläm.
Läs meraDet amerikanska valet om en knapp månad är det viktigaste på länge.
Läs meraDet som framförallt skulle behövas är att fler började tala med varandra i stället för att skicka oförankrade utkast till lagförslag och brev
Läs meraDet är ändå naivt att tro att en så pass stor principiell förändring skulle kunna genomföras genom ”management by perkele”. Det försökte man förra mandatperioden. Behöver jag påminna om hur det gick.
Läs meraI Finland behöver alla snabbt lägga prestigen åt sidan om vi ska överleva den nedläggningsslakt som befaras i Europa det kommande året.
Läs meraDå vågorna går höga och sikten är obefintlig är det extra viktigt att hålla sig fokuserad. Vi ska hoppas att det värsta nu är över.
Läs meraI coronavirusets ekonomiska svallvågor kommer det åländska sociala kontraktet kanske vara viktigare än någonsin tidigare.
Läs meraViktigt att också åländska företag som uppfyller kriterierna kommer ihåg att söka stödet.
Läs meraInget är bättre skydd mot en ny ekonomisk kris än sunda finanser.
Läs meraFör mig är det otänkbart att en riksdagsledamot ska särbehandlas för något som en annan finländare skulle bli åtalad för.
Läs meraMot våldtäkt, fysiskt och psykiskt våld mot kvinnor kan enbart nolltolerans finnas.
Läs meraAlla vi som bor på Åland, eller ålänningar som bor utanför Åland, ambassadörer för Åland.
Läs meraVi på Åland brukar inte ge upp i första taget. Det ska vi inte göra nu heller. Sommaren har inte ens börjat. Det finns ingen anledning att deklarera att den redan är förlorad.
Läs meraDet femvalenta vaccinets täckning bland bebisar har minskat med 6–16 procentenheter. Det är ytterst oroväckande.
Läs meraVi måste lära oss leva med att minimera smittrisken. Det är möjligt, men det kommer kräva nytänkande, flexibilitet och tålamod.
Läs mera