Mats
2019

Vinden vände i USA

14.11.2020

Det är ingen hemlighet hur viktigt jag tyckt det är att Joe Biden skulle bli nästa president för USA. Finland kommer så klart ha goda relationer till USA oavsett vem som är landets president och jag skulle alltid ha kvar mina goda vänner där, både demokrater och republikaner, också om Trump hade blivit återvald. Ett land är alltid större än sin politiska ledning.

Donald Trump har dock haft en förfärlig effekt på det politiska samtalet i USA och i hela världen. Fakta och vetenskap har inte spelat någon roll. Han har mobbat sina motståndare och han har gjort sanningen till något subjektivt som man kan tycka till om. Han har misstänkliggjort valsystemet, undergrävt oberoende institutioner, polariserat debatten, skapat legitimitet åt konspirationsteorier, försvagat allianser, underblåst rasism och låtit bli att ta avstånd från anti-demokratiska rörelser.

Det här har påverkat hela världen, eftersom USA är ledare av den fria världen. Det har påverkat det politiska och samhälleliga samtalet också här hemma. USA idag har inte varit så splittrat sedan inbördeskriget. Samma splittring ser vi på många andra platser i världen. Den, och den starka polariseringen, måste vi komma bort ifrån om vi ska kunna klara av att hantera alla stora utmaningar som finns framför oss.

Joe Biden har kanske inte samma karisma som Bill Clinton, samma bländande framtoning med hopp som Barack Obama eller lika hänföra supporters som Bernie Sanders. Men han hade en sak som sannolikt ingen annan i det demokratiska startfältet hade den här gången, vilket han sa på förhand, och som Hillary Clinton saknade: Förmågan att vinna mot Donald Trump. Biden är en karriärpolitiker med 47 års erfarenhet, varav drygt 35 år från senaten. Han är en pragmatisk mittenpolitiker och en kompromissökare som det finns allt färre av i dagens USA. Han är genuin och jordnära vilket gjorde att den massiva smutskastningskampanjen mot honom och hans familj inte lyckades.

Det är en sådan politiker, som varken väcker enormt engagemang eller enorm rädsla, som behövdes för att locka tillbaka tillräckligt många väljare i rostbältena och förorterna för att vinna. Det är också sådana presidenter som kan ha förutsättningar att få mest gjort. Barack Obama var en otrolig politiker, men hans politik obstruerades av en republikansk senat som gjorde allt för att sabotera för honom, också i frågor som hade varit traditionellt bra för republikanerna.

Obama hade ett uselt förhållande till senaten. Den han skickade dit för att förhandla och lösa något var alltid vice president Joe Biden. Där förhandlade han med senatens mäktiga ordförande Mitch McConell, som fortsättningsvis kommer ha störst inflytande där. Både Biden och McConell fyller 78 år nästa år. De har jobbat med varandra många år trots deras stora åsiktsskillnader. Biden är också van med kohandladet i kongressen, vilket han kommer ha nytta av, för enkelt kommer det inte bli. Det kommer i sin tur leda till en enorm frustration och besvikelse på den demokratiska vänsterkanten eftersom man sannolikt kommer lyckas ändra så lite.

Biden kommer kunna ändra på debattklimatet, värdigheten i samtalet, ledarskapet och respekten, vilket är oerhört viktigt. Men han kommer inte kunna genomföra de skattehöjningar som demokraternas vänsterkant vill ha, utan senatens godkännande. Där har republikanerna majoritet.

Biden kommer kunna ta USA tillbaka in i Paris klimatavtal, Världshälsoorganisationen samt avtalet med Iran, vilket är viktigt för världen. Men han kommer inte kunna genomföra en grön ambitiös transformation av ekonomin utan senaten.

I USA är utnämningar också politik, även om tröskeln är högre. Senaten behövs för nästan alla sådana och en republikansk senat kommer knappast tillåta att senator Bernie Sanders blir arbetsminister, senator Elisabeth Warren blir finansminister eller kongressledamot Alexandria Ocasio-Cortez får en ministerpost. I stället kommer Biden antagligen behöva nominera ett par republikanska ministrar, vilket politiskt är klokt, men som kommer skapa stor irritation hos många demokrater. Biden kommer ha ena handen bunden av en republikansk senat.

Det här är spelets regler. Det är svårt att få igenom bestående stora reformer i USA, vilket Donald Trump också märkte. Han lyckades få igenom en skattereform men inte att riva upp Obamas sjukvårdsreform trots att republikanerna också hade majoritet i senaten. Trump styrde med exekutiva order och de kan nu Biden snabbt riva upp och ersätta dem med egna. Men att få igenom bestående saker är svårare och det är det som brukar kallas för checks and balances, och det verkar också vara det som amerikanerna vill ha. För även om Donald Trump förlorade, så vann republikanerna platser i representanthuset även om demokraterna höll majoriteten. Demokraterna vann inte heller en enda ny delstat på delstatsnivå och senaten hölls av republikanerna, åtminstone fram till den 5 januari då val till två platser kommer hållas i Georgia då ingen fick över 50 % av rösterna nu i valet. Med tanke på hur betydelsefulla de platserna är kommer de valen sannolikt bli de dyraste i historien till senaten, vilket följer den dyraste valkampanjen någonsin i detta val.

Joe Biden blev den presidentkandidat som fick mest röster någonsin, i detta val. Det är dock viktigt att minnas att Donald Trump också blev den presidentkandidat som fick näst mest röster någonsin, i detta val. Donald Trump kommer fortsätta att vara en maktfaktor både i politiken och i synnerhet i republikanerna. Han har en mycket lojal skara följare och det kommer bli både spännande och skrämmande att se hur han kommer använda det inflytandet. I kongressen finns också nya politiker redo att axla Trumps mantel. Att Trump besegrades betyder därför sannolikt  inte slutet på Trumps politiska retorik, åtminstone inte ännu. Den kommer sannolikt finnas kvar åtminstone fyra år till, kanske ännu längre.

Vid sidan av resultatet var det mest glädjande under rösträkningen att se hur TV-kanalen Fox News lite ändrade sin linje, åtminstone temporärt, och intog en mycket mer balanserad rapportering. Man har inte underblåst Trumps försök att misstänkliggöra rösträkningen, tvärtom. Man konstaterade att de som räknat röster under pandemin varit patrioter. De har behandlat Biden med samma värdighet som man gör med landets blivande president. Det här har varit viktigt för att inte skapa ännu mer polarisering och öka risken för oroligheter.

Många republikaner har också låtit bli att underblåsa Trumps utspel om valfusk, även om flera ställningstaganden ändå visat vilket enormt inflytande Trump haft, har och kommer fortsätta att ha på vissa republikaner. Men inte på alla. Många republikaner i kongressen kommer också vara glada att de fyra åren med Trump är över och de ser fram emot att börja jobba med en mer traditionell politiker som Biden, för att försöka få hela landet framåt.

Joe Biden har inte bara lång politisk erfarenhet utan han har också en stor livserfarenhet som format honom. Han förlorade sin hustru och en dotter i en bilolycka, och en av hans söner dog i hjärncancer.  Fruktansvärt tragiska saker för en och samma människa, men som utan tvekan gett stort perspektiv på livet och format honom som politiker.

För Finland och Europa är Joe Biden en bra president. Han är en stor vän av Europa och han kommer snabbt tina relationerna med Europa. Det blir inte en återgång till hur det var före Trump, men Biden är kanske en ännu större transatlantist än Obama, vilket inger hopp och stora förväntningar. Det och återgången till mer respekt och värdighet i det politiska samtalet kommer inte bara göra USA gott, utan också hela världen. Att USA också fick sin första kvinnliga vice president, Kamala Harris, dotter till immigranter är en otrolig sak.

Grattis Joe Biden och Kamala Harris, USA:s 46:e president och vice president.

Mats Löfström

Vice ordförande, riksdagens vänskapsgrupp med USA

Att hålla huvudet kallt

Det är tuffa tider och det är lätt att bli frustrerad och irriterad. Samtidigt lever vi i ett tidevarv där det kanske mer än någonsin...

Läs mera

Finland behöver prioritera upp EU-frågorna

I lördags deltog jag i ett möte i holländska Haag med bland annat Hollands statsminister Mark Rutte.

Läs mera

Belgialiseringen av västerländska demokratier

Belgien är ett otroligt land känt för världsberömda tecknade serier, sin fantastiska öl och på senare år bländande spel på fotbollsplan...

Läs mera

Viktigt med svenskspråkig räddningsutbildning i Finland

Jag har ringt det allmänna nödnumret, 112, en gång i mitt liv då en anställd på en dåvarande arbetsplats i Helsingfors fick plötslig och kraftig magsmärta.

Läs mera

Åland vill bara ha likabehandling på gränsen

Jag har alltid tyckt illa om orättvisor, egentligen oavsett hur stora eller små de är eller har varit.

Läs mera

Förslaget till vaccinpass nu i riksdagen

Regeringen överlämnade i tisdags, på ett extrainsatt statsråd, lagförslaget om möjlighet att införa vaccinationspass till riksdagen.

Läs mera

Intensiva riksdagsveckor väntar

Riksdagen har rivstartat höstsessionen som nu pågår fram till uppehållet i jul.

Läs mera

Budgetförslaget är klart

Förra veckan höll regeringen sin så kallade budgetria.

Läs mera

Dagen som förändrade världen

Idag för exakt 20 år sedan flög de två kapade passagerarplanen in i World Trade Center tornen i New York.

Läs mera

Bristen på arbetskraft

För två veckor sedan skrev Helsingin Sanomat om att två snabbmatskedjor, Hesburger och Subway, temporärt stängde restauranger i Helsingfors.

Läs mera

Pandemin kan stärka turist-Åland på lång sikt

Flera turistföretagare har gjort sitt bästa resultat någonsin under årets högsäsong.

Läs mera

Historiskt beslut om ny trupp i Afghanistan

Sommaren 2007 var jag på en roadtrip i nordvästra USA tillsammans med min bror. En natt övernattade vi i staden Forks några timmar från Seattle.

Läs mera

En tår för Afghanistan

Den tredje juli meddelade USA att man stängt sin flygbas i Afghanistan som en del av sitt uppsnabbade tillbakadragande från landet. Beslutet hade stort signalvärde.

Läs mera

En ny fas i pandemin

Finland har de senaste veckorna registrerat bland de högsta smittotalen under hela pandemin.

Läs mera

Säkerhetsläget och internationella avtal

Alla ser skillnad på en atomubåt och en Buster Magnum

Läs mera

Respektlösheten är det värsta

En enhällig riksdag har över regerings- och oppositionsgräns begärt att få nya gränsregler sedan i oktober.

Läs mera

En stat i staten

Frustrationen över social- och hälsovårdsministeriet och dess ansvariga minister Krista Kiurus agerande har vuxit inte bara på Åland, utan också i riksdagen och i regeringsleden.

Läs mera

Begränsade resurser måste användas effektivt

Låt bussarna rulla otestade över ryska gränsen och använd i stället den begränsade testkapaciteten för att testa islänningar och fritidsbåtar.

Läs mera

Politisk prestige framom sunt förnuft

I helgen varnade THL:s Mika Salminen om många nya bekräftade coronafall som kommit hem med finländska supportrar som följt herrlandslaget på plats i S:t Petersburg.

Läs mera

Kommunalvalets påverkan på rikspolitiken

För en vecka sedan hölls kommunalval i fasta Finland. Valet sköts upp från april eftersom det fanns en oro att man inte skulle kunna garantera hälsosäkerheten på grund av pandemin.

Läs mera

Fotboll och livet

Finlands herrars historiska första EM-match i fotboll blev en kväll då alla känslor svallade.

Läs mera

Självstyrelsen – en pigg nittionioåring

I onsdags fick vi hissa Ålands flagga i topp och fira den 99:e självstyrelsedagen, och med det starten på vårt ett år långa 100 års-jubileum!

Läs mera

Försiktigt men inte överförsiktigt

inland har hittills klarat coronapandemin på ett mycket bra sätt. Det avgörande har inte varit restriktionerna i sig, utan det stora gemensamma ansvarstagandet.

Läs mera

Vi går mot bättre pandemitider

En del av Social-och hälsovårdsministeriets tjänstemän samt den ansvariga ministern brukar på presskonferenser varna att Finland, trots att siffrorna ser bättre ut, ändå balanserar på en knivsegg.

Läs mera

Ålands självstyrelse måste leva i tiden

Den nionde juni inleds jubileumsåret för att fira Ålands självstyrelses första hundra år. Det är i år 100 år sedan Nationernas Förbund beslöt att Åland skulle bli självstyrt.

Läs mera

Tredje gången gillt för vårdreformen

Det har varit så många försök till en vårdreform i Finland att många tappat räkningen. Vissa hävdar att försök gjorts redan i tjugo år.

Läs mera

Riksdagens politiska gisslandrama är avslutat

Riksdagens maratonplenum avslutades i lördags morse. Det finns skäl att nu snabbt se över riksdagens arbetsordning för att säkerställa att inget liknande händer igen.

Läs mera

Dagspolitiska spel får inte avgöra Finlands EU-linje

Riksdagen kommer imorgon att rösta om Finlands ratificering av EU:s återhämtningsfond.

Läs mera

Samlingspartiet blev ofrivillig vågmästare för EU:s återhämtningsfond

På onsdag kommer riksdagen att rösta om Finlands ratificering av EU:s återhämtningsfond.

Läs mera

Regeringens halvtidsgranskning

Förra veckan lyckades regeringen nå en överenskommelse kring kommande års budgetram i samband med sin halvtidsgranskning.

Läs mera

Pandemins sidoeffekter gör att det knakar i regeringen

En betydande del av politik handlar om förtroende. Förtroende byggs genom att man träffar och lär känna varandra.

Läs mera

Corona - Den perfekta ekonomiska stormen för Åland

Åbo hamn illustrerar för tillfället på ett sätt Ålands ekonomiska kris. Där angör inte bara Siljas och Vikings Åbofartyg som varje dag trafikerar Stockholm via Åland.

Läs mera

Den svåraste ramrian sen 90-talet

I en internationell ekonomisk jämförelse har Finland klarat coronapandemin förhållandevis bra. Pandemin har ändå blåst ett stort hål i budgetramen för de offentliga finanserna.

Läs mera

Finlands exitplan ur coronapandemin

I slutet av förra veckan presenterade regeringen ett förslag till exitstrategi för vägen ut ur coronapandemin och dess restriktioner i Finland.

Läs mera

En välbehövlig påskpaus

Vintern byttes i år till vår i expressfart. Hanteringen av coronapandemin har fullständigt dominerat arbetet i riksdagen hittills i år, i likhet med samhället i övrigt.

Läs mera

Grundlagsutskottet om rörelsefriheten

Regeringen gav för ett par veckor sedan ett mycket uppmärksammat lagförslag om att få begränsa rörelsefriheten för att ytterligare försöka minska spridningen av coronaviruset.

Läs mera

Sannfinländarnas angrepp på justitieministern är obegripligt

Sannfinländarna beslöt att under riksdagens plenum i tisdags väcka misstroende mot justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Läs mera

Tron på människan

För tre veckor sedan hände en sak som gjorde mig väldigt ledsen.

Läs mera

Vaccinutrikespolitik

Finland och Åland får vacciner via inköpsprogrammet som EU administrerar. Den europeiska läkemedelsmyndigheten har hittills godkänt fyra vacciner.

Läs mera

Jämställdhetsarbetet pågår också under pandemin

Trots coronapandemin försvinner jämställdhetsfrågorna ingenstans. Arbetet med dem kan inte heller ta paus, lika lite som vi har råd att pausa klimatarbetet.

Läs mera

Det är allvar nu

Det gäller både på Åland och i Finland som helhet. Det kräver att vi fortsätter vidta rätt kalibrerade insatser utan att gripas av panik.

Läs mera

Tack för att du tar ansvar

Nu är det skarpt läge på Åland. Om vi gemensamt tar ansvar, precis som hittills, kommer vi dock klara oss igenom också det här och få ner smittotalen igen.

Läs mera

Därför har regeringen mitt fortsatta förtroende i EU-politiken

Om inte Europeiska Unionen skulle finnas skulle Europas länder vara mycket svagare...

Läs mera

EU får inte bränna broar till allierade

För några veckor sedan utbröt ett stort bråk mellan vaccinproducenten AstraZeneca och EU-kommissionen angående vaccinleveranser.

Läs mera

Stängda gränser

Det känns konstigt och märkligt med de i praktiken stängda gränserna i Norden, i synnerhet mellan Sverige och Åland.

Läs mera

Corona: Det internationella samarbetets misslyckande

Min telefon påminner mig varje dag om bilder som tagits för ett år sedan. Förra veckan påminde den mig om en bild från riksdagens högtidliga öppnande ett år tidigare.

Läs mera

Bestående förändringar av pandemin

Den fysiska arbetsplatsen kommer inte avskaffas, men en del av dagarna kan det vara både effektivare och mer välmående att jobba på distans, också efter pandemin.

Läs mera

Tydlig coronakommunikation behövs

Det är också så ett samhälle fungerar som bäst, frihet under ansvar

Läs mera

En attack på demokratin

Det är också lärdomen för alla andra demokratiska samhällen i världen, också Finland.

Läs mera

Ålands självstyre – en pigg hundraåring

Då vi nu tittar tillbaka kan vi vara stolta över Ålands självstyrelse. Den pigga hundraåringen är värd att fira.

Läs mera

Grått Nytt Hår!

Jag är säker på att år 2021 kommer bli bättre.

Läs mera

Tillsammans klarar vi det

Tillsammans har vi klarat det och tillsammans kommer vi fortsätta att klara det.

Läs mera

Smittskyddslagens uppbyggnad

Framförallt ligger det i vårt intresse att fortsätta hantera pandemin på ett så bra sätt som hittills.

Läs mera

Pekka Haavisto frikänns av grundlagsutskottet

Det viktigaste är att den här långa processen kommit till slut. Haavisto frikänns. 

Läs mera

Vinden vände i USA

För Finland och Europa är Joe Biden en bra president.

Läs mera

Fem saker att hålla koll på under valnatten

Här är fem viktiga saker att hålla koll på under natten. Valet blir en nagelbitare.

Läs mera

Då sanningen slutar spela roll

Vi har alla ett ansvar att inte samma typs polarisering uppstår här hemma eftersom det på sikt undergräver möjligheten att tillsammans hantera samhällets utmaningar.

Läs mera

Självstyrelsen måste respekteras

Även om det kan kräva en del speciallösningar skulle det göra att man både kan fortsätta bekämpa coronaviruset effektivt samt säkerställa att självstyrelsen inte hamnar i kläm.

Läs mera

Det viktigaste valet på länge

Det amerikanska valet om en knapp månad är det viktigaste på länge.

Läs mera

Kommunikationsproblemen måste åtgärdas

Det som framförallt skulle behövas är att fler började tala med varandra i stället för att skicka oförankrade utkast till lagförslag och brev

Läs mera

Dåligt underbyggd budgetkritik

Det är ändå naivt att tro att en så pass stor principiell förändring skulle kunna genomföras genom ”management by perkele”. Det försökte man förra mandatperioden. Behöver jag påminna om hur det gick.

Läs mera

Finland måste lägga prestigen åt sidan

I Finland behöver alla snabbt lägga prestigen åt sidan om vi ska överleva den nedläggningsslakt som befaras i Europa det kommande året.

Läs mera

Finländsk och åländsk sjöfart måste stödas genom krisen

Då vågorna går höga och sikten är obefintlig är det extra viktigt att hålla sig fokuserad. Vi ska hoppas att det värsta nu är över.

Läs mera

Det åländska sociala kontraktet

I coronavirusets ekonomiska svallvågor kommer det åländska sociala kontraktet kanske vara viktigare än någonsin tidigare.

Läs mera

Statliga kostnadsstödet kan ansökas från och med idag

Viktigt att också åländska företag som uppfyller kriterierna kommer ihåg att söka stödet.

Läs mera

Vägen upp ur den ekonomiska krisen

Inget är bättre skydd mot en ny ekonomisk kris än sunda finanser.

Läs mera

Yttrandefriheten är inte obegränsad

För mig är det otänkbart att en riksdagsledamot ska särbehandlas för något som en annan finländare skulle bli åtalad för.

Läs mera

Finland måste ha nolltolerans mot kvinnoförtryck

Mot våldtäkt, fysiskt och psykiskt våld mot kvinnor kan enbart nolltolerans finnas.

Läs mera

Ålandsambassadörer

Alla vi som bor på Åland, eller ålänningar som bor utanför Åland, ambassadörer för Åland.

Läs mera

Sommaren är inte förlorad

Vi på Åland brukar inte ge upp i första taget. Det ska vi inte göra nu heller. Sommaren har inte ens börjat. Det finns ingen anledning att deklarera att den redan är förlorad.

Läs mera

Viktigt att ta vaccinen

Det femvalenta vaccinets täckning bland bebisar har minskat med 6–16 procentenheter. Det är ytterst oroväckande. 

Läs mera

En sommar med fysisk social distans

Vi måste lära oss leva med att minimera smittrisken. Det är möjligt, men det kommer kräva nytänkande, flexibilitet och tålamod.

Läs mera

Att öppna upp igen

Det handlar i stället om att kunna öppna upp och samtidigt fortsätta pressa ner antalet nya coronafall ytterligare.

Läs mera

Viktigt att inte få coronaångest

Coronaviruset är allvarligt. Det motiverar de väl avvägda skyddsåtgärder som nu vidtagits. Men det finns ingen anledning att låta oron ta över.

Läs mera

Från 100 till 0 i vissa coronadrabbade branscher

Många har varit med om nedgångar förr, men få har varit med om att det gått från 100 till 0 på en gång.

Läs mera

Coronaviruset har dödat sin första demokrati

De ungerska begränsningarna har inget slutdatum. Risken finns att det blir nya normalläget i Ungern. I så fall kommer Ungern sluta vara en demokrati.

Läs mera

Tillsammans är vi starka

Vårt samhälle har varit med om kriser förr. Vi kommer komma igenom också detta.

Läs mera

Vem kommer utmana Trump?

Förra gången var Trump uträknad utmanare som slog från underläge. Det kommer Biden eller Sanders göra denna gång.

Läs mera

Coronaviruset och Finland

Den finländska beredskapen för att ta hand om eventuella virusfall är hög.

Läs mera

Bra läge att fortsätta med självstyrelserevisionen

Nu är ett bra läge att fortsätta trampa gasen i botten i arbetet med självstyrelselagsrevisionen och smida då järnet ännu är varmt efter att det ekonomiska systemet blivit klart.

Läs mera

Därför behövs europeiskt samarbete

Enbart genom samarbetet är Europa en stormakt som andra stormakter tar hänsyn till. Om vi splittras blir det svårare att slå vakt om vårt självbestämmande.

Läs mera

Finland behöver fler barn och unga

Om de låga födseltalen håller i sig i Finland kommer befolkningen småningom börja minska, vilket kommer sätta ett stort tryck på välfärdssamhällets finansiering. Därför är det en ödesfråga för Finland att bli mer barnvänligt.

Läs mera

Fel fokus i debatten

För knappt två veckor sedan strejkade 100 000 finländare. Händelsen gick nästan helt obemärkt förbi i både medieflödet och samhällsdebatten.

Läs mera

Stärkt Åland efter riksdagsomröstningen 

Förra veckan fick vi det nya ekonomiska systemet för Ålands självstyrelse i mål i riksdagen. Vägen dit har varit lång.

Läs mera

Regeringskrisen kom och gick

För två veckor sedan var effekterna av poststrejken det som dominerade nyhetsbevakningen.

Läs mera

Lärdomar måste dras från poststrejken

Senaste veckan har det varit mycket diskussion om vem som vetat vad när, och ifall ägarstyrningsenheten i statsrådets kansli och ägarstyrningsministern på förhand varit medvetna om finska Postis beslut...

Läs mera

Grundläggande rättigheter får inte kompromissas bort

I år fyller den europeiska stadgan för grundläggande rättigheter 10 år, något som också riksdagen uppmärksammade förra veckan.

Läs mera

Finland behöver inga anti-feminister

Sannfinländarnas ungdomsförbund gick förra veckan ut och konstaterade att man nu för tiden också är ett anti-feministiskt ungdomsförbund.

Läs mera

Att spola mjölken kompenserar inte större bil

Under hösten har diskussionen kring kött och mjölks klimatpåverkan diskuterats flitigt.

Läs mera

Berlinmurens fall gav och ger hopp

I lördags var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Murar har inte bara en praktisk betydelse, utan också en stark symbolisk betydelse.

Läs mera

Servicen på svenska måste fungera digitalt

Digitaliseringen är en så kallad megatrend.

Läs mera

Fjärde gången gillt för social- och hälsovårdsreformen?

Landskaps- och vårdreformen var den klart dominerande frågan under förra mandatperioden.

Läs mera

Politiska fångar i Katalonien

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Läs mera

Sexualbrottslagstiftningen skärps och förnyas

För drygt ett år sedan skapade några våldtäktsfall stor debatt både i riksdagen och i samhället.

Läs mera

Konfliktsökare på sociala medier

Då jag gick i högstadiet fick jag min första mobiltelefon.

Läs mera

Ålands måste fortsätta växa

Förra året växte Finlands befolkning i bara fem av nitton regioner. Åland växte procentuellt snabbast i Finland, med en dryg procent, tätt följt av Nyland som inkluderar huvudstadsregionen.

Läs mera

Mobbningen av Greta Thunberg

Jag är oerhört förundrad och beklämd över det hycklande, hånande och hat som Greta Thunberg, en 16-årig tjej från Sverige, behöver utstå.

Läs mera

Nya regeringens första budget

Förra veckan hölls den så kallade budgetrian inom regeringen. Det här är regeringens interna budgetförhandling, även om vi som riksdagsledamöter också är mycket inkopplade i processen.

Läs mera

Regeringsformen firar 100 år

Det här året fyller Finlands grundlag och regeringsform 100 år.

Läs mera

Sannfinländsk alternativ fakta om Åland

Riksdagens första egentliga ärende för nya mandatperioden var att behandla förslaget till tilläggsbudget.

Läs mera